Γ. Καραμπελιάς: Θα κατορθώσει η Ελλάδα τον 21ο αιώνα να παραμείνει ανεξάρτητο κράτος; (βίντεο)

Γ. Καραμπελιάς: 
«Θα κατορθώσει η Ελλάδα τον 21ο αιώνα να παραμείνει ανεξάρτητο κράτος;» 

Εφημερίδα ΡΗΞΗ, Μάρτιος 2018


Η εκπαίδευση της αποδόμησης

Εφημερίδα ΡΗΞΗ
 Μάρτιος 2018, σελίδα 8
Η εκπαίδευση της αποδόμησης
 γράφει ο Σπύρος Βαζούρας

Μια σημαντική διάκριση των πληροφοριών, των εννοιών και των οντοτήτων βασίζεται στο κριτήριο της φύσης της αξίας τους, δηλαδή αν διαθέτουν μια εγγενή, εσωτερική και έμφυτη αξία ή παρουσιάζουν μια εργαλειακή, λειτουργική και χρηστική αξία. Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμόζει τη λειτουργία του πάνω σε αυτό το δίπολο, σε εφαρμογή μιας συγκεκριμένης εκπαιδευτικής πολιτικής. Καμιά, όμως, εκπαιδευτική πολιτική δεν νοείται ως άχρωμη, άγευστη και άοσμη ιδεολογικά, αλλά αντίθετα αποτελεί βασικό κοινωνικό μηχανισμό αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας. 

Ευαγόρας Παλληκαρίδης, όταν η Παιδεία χρειάζεται πρότυπα ...

Ευαγόρας Παλληκαρίδης,
 όταν η Παιδεία χρειάζεται πρότυπα ..


Ο Γιώργος Καραμπελιάς στη Λιβαδειά, 28.02.2018 (video)




Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου στη Λιβαδειά, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά "Το Δημοτικό τραγούδι, αποτύπωση της ιδιοπροσωπίας του νεότερου ελληνισμού".
Για το βιβλίο μίλησαν η καθηγήτρια - φιλόλογος Σοφία Κορογιάννου, Πρόεδρος του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς (ΧΛΟΛ), ο ιατρός Νίκος Κελέρμενος και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Καραμπελιάς
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο εκπαιδευτικός Χρήστος Δαμιανίδης, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας. 
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, η εκδήλωση συνεχίστηκε με δημοτικά τραγούδια, τα οποία ερμήνευσε ο Βοιωτός καλλιτέχνης Δημήτρης Κοντογιάννης, ενώ χορευτικά πλαισίωσε την εκδήλωση η ομάδα του ΧΛΟΛ.

"Το βιβλίο για το δημοτικό τραγούδι έχει έναν υπότιτλο που είναι η ουσία του βιβλίου. Αποτύπωση της ιδιοπροσωπίας του νεότερου ελληνισμού. Δεν είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει απλώς κάποια δημοτικά τραγούδια, όπως υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια βιβλία, αλλά προσπαθεί να δει ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ιδεολογίας του ελληνισμού όπως φαίνεται μέσα από το δημοτικό τραγούδι. Ένα δημοτικό τραγούδι που γράφτηκε μετά την άλωση της Κων/πολης ..."Μέσα με δέρνει ο θάνατος, ν όξω με δέρνει ο Τούρκος, κι απ' τη δεξιά μου την πλευρά Φράγκος με πολεμάει" ....νομίζω ότι αποτυπώνει την πραγματικότητα του ελληνισμού για 8 αιώνες ..." δήλωσε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας του βιβλίου και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών ΑΡΔΗΝ Γιώργος Καραμπελιάς.