Αυτό το σπίτι ποιος θα το πάρει;

thess_5
Το συγκεκριμένο πανό είναι από διαμαρτυρία τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.   Μέχρι την Πέμπτη  19/11 το βράδυ ο Σύριζα θα καταργήσει τον νόμο Κατσέλη που προστάτευε την πρώτη κατοικία.  
Του Νεομαρξιστή από την Εφημερίδα Ρήξη 
Είναι γνωστό πως από το ’11 η Τρόικα –νυν κουαρτέτο– είχε βάλει στον στόχο, εκτός απ’ τη δημόσια, και την ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων. Ιστορικά, η όποια αποταμίευση στην Ελλάδα πάντα ήταν δεμένη με τα ακίνητα. Αυτό το ξέρει καλά η τρόικα κι ως εκ τούτου, σε μια χώρα οικόπεδο-γωνία που λέει κι ο λαός, η ιδιωτική περιουσία είναι μόνιμα στο στόχαστρο.

Από πού κινδυνεύει λοιπόν αυτή; Από τα εξής στόχαστρα: Τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία –δηλ. το περιβόητο ΚΕΑΟ. Ειδικά για το τελευταίο απ’ το οποίο στοχοποιούνται όλο και περισσότεροι. Πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, επιστήμονες που αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές, αγγίζουν το 60%.
Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς των τυχοδιωκτών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επί 9μηνο ήρθαν στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία απ’ το Κίνημα των Ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ. Είναι γνωστό πως διοικητές ΔΕΚΟ και Ταμείων συνήθως είναι προσωπικές επιλογές του εκάστοτε πρωθυπουργού, που υπερβαίνουν και τις τυχόν αλλαγές υπουργών. Ο τ. διοικητής, λοιπόν, του ΟΑΕΕ, που μετά τις εκλογές προήχθη σε υφυπουργό, ξεκίνησε μετά τον Γενάρη περιοδεία σε μια σειρά επιμελητήρια της χώρας. Σε δύο απ’ αυτά, τις ομιλίες του παρακολούθησαν και υπήρξε και διάλογος με συλλόγους ανασφαλίστων του ΟΑΕΕ. Εκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο τ. διοικητής αυτολεξεί καλούσε, τους παριστάμενους «να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές». Και τα λεγε αυτά όταν υπήρχε μια φρέσκια κυβέρνηση ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας λίγων ημερών. Αυτό που δεν μπορούσε να καταλάβει το Κίνημα των Ανασφαλίστων απ’ τα λεγόμενά του άρχισε να το καταλαβαίνει μετά το όπερα μπούφα καταστροφικό δημοψήφισμα, κι ό,τι επακολούθησε κατόπιν.
Τώρα πλέον που οι κατασχέσεις της ακίνητης περιουσίας είναι στο στόχαστρο, ορισμένα κομμάτια του κινήματος κατά των πλειστηριασμών μοιάζουν να βρίσκονται πίσω στον Δεκέμβρη του 2014. Δείχνουν να αγνοούν ότι από 1/1/2016 οι κατασχέσεις θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία διαδίκων. Η εκ των υστέρων νομική προσβολή και πολυέξοδη είναι και θέλει ένα νομικό συνδυασμό απ’ τον Νόμο Κατσέλη, όσο κι αν έχει πετσοκοπεί μέχρι τη γνωμοδότηση Μανιτάκη περί ΟΑΕΕ.
Επειδή λοιπόν οι κατασχέσεις-πλειστηριασμοί αγγίζουν τον στενό κοινωνικό πυρήνα της χώρας, κομμάτια της αριστεράς και διάφοροι μπεχιλβάνηδες και σωτήρες προσπαθούν να παίξουν πολιτική μπάλα πάνω στις αγωνίες των πολιτών. Ας πάρουμε μια απ’  τις καλύτερες περιπτώσεις. Προ ολίγων ημερών με ταρατατζούμ στο Mega και στον Σκάι, η δημοτική σύμβουλος της ΛΑΕ, τέως συριζαία Ε. Πορτάλιου, δήλωσε πως αυτοί μαζί με άλλους παίρνουν μια συλλογική πρωτοβουλία για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας, παραθέτοντας μάλιστα και στοιχεία επικοινωνίας.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι σοβαρός φορέας προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους, για να υπάρξει συντονισμός. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Καραγκιοζλίκια λαφαζαναίικα κι αριστερίστικα για άλλη μια φορά. Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, κι απ’ τον παραπάνω πολιτικό χώρο σαφώς υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι, κυρίως στην επαρχία, που αγωνίζονταν από τον Δεκέμβρη-Γενάρη, όταν οι νυν και τέως συριζαίοι μάζευαν κουκιά ή έραβαν κοστούμια κυβερνητικά.
Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στα εξής επίπεδα: 1ον, αν επιτύχει τον κοινό βηματισμό δεκάδων συλλογικοτήτων που ασχολούνται ανά τη χώρα. 2ον, αν θα εφαρμόσει μια αξιόπιστη νομική στρατηγική όσο αυτή είναι εφικτή μέσα στο μνημονιακό νομικό πλαίσιο και 3ον και κυριότερο, αν δείξει έμπρακτα ότι είναι έτοιμο να συγκρουστεί μέχρις εσχάτων με τις δυνάμεις καταστολής που θα αναλάβουν να ξεσπιτώσουν τους Έλληνες.