Ορίζοντας 2021
Το εγχείρημα που εγκαινιάσαμε τον Ιούνιο του 2016 δεν είναι ένα ακόμα κόμμα ανάμεσα στα άλλα. Διότι, αν αναμετριόταν με τα κομματικά μεγέθη, θα ήταν ένα πολύ μικρό κόμμα. Πρόκειται για ένα κίνημα που επιδιώκει και διεκδικεί την ένταξή του σε ένα κίνημα ιστορικών διαστάσεων – ως έκφραση μιας μεγάλης ιστορικής αλλαγής, παγκοσμίων διαστάσεων, κατά τον 21ου αιώνα, και ταυτόχρονα ως ένα κίνημα ανάτασης και ανάστασης του ελληνισμού.
Εντάσσεται σε ένα ρεύμα που αρνείται την κατεστημένη πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση Αριστεράς και Δεξιάς και στοχεύει σε μια οικονομία ενάντια και πέρα από τη λογική της διαρκούς μεγέθυνσης και του εγκλωβισμού στη λογική του βιομηχανισμού· πέρα επίσης από τη λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης που εγκαινιάστηκε με τη Γαλλική Επανάσταση και ολοκληρώθηκε δύο αιώνες μετά, με την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Ταυτόχρονα, επειδή πρόκειται για την Ελλάδα και τον ελληνισμό, που βρίσκονται σε βαθύτατη παρακμή και σε κίνδυνο ιστορικής εξαφάνισης, δεν αποτελεί μόνον ένα κίνημα ενταγμένο σε μια μετασοσιαλιστική και μετακαπιταλιστική λογική, αλλά και ένα κίνημα για τη σωτηρία του ελληνισμού που, για πρώτη φορά στα 3.000 χρόνια της ιστορίας του, απειλείται με οριστική έκλειψη.
Αυτοί οι στόχοι τους οποίους θέτουμε, της μετάβασης σε μία νέα ιστορική περίοδο, σε πλανητική κλίμακα, και της ανόρθωσης του ελληνισμού, καθορίζουν και τη φύση του κινήματός μας. Δεν είμαστε εδώ για να ανταγωνιστούμε τον Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Βασίλη Λεβέντη ή τον Κυριάκο Βελλόπουλο, πόσω μάλλον τον Αρτέμη Σώρρα. Δεν είμαστε καν εδώ για να αντιπαρατεθούμε στη Φώφη Γεννηματά, τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σκοπεύουμε και στοχεύουμε σε κάτι πάνω και πέρα απ’ αυτούς και, γι’ αυτό, τις πολιτικές μας κινήσεις και εγχειρήματα δεν τα βλέπουμε σαν τις κινήσεις και τα εγχειρήματα ενός μικρού κόμματος αλλά ως κινήσεις που διευρύνουν και πολλαπλασιάζουν την απήχηση των ιδεών μας. Το κίνημά μας θέτει ως άμεσο στόχο για τα επόμενα χρόνια την εξάπλωση των ιδεωδών και των αντιλήψεών μας, σε όλη την ελληνική κοινωνία, και θέτει το συμβολικό ορόσημο του 2021, διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση. Το 2021 θα πρέπει να έχουμε βάλει τις βάσεις για ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα, θα πρέπει να θέσουμε ως στόχο να αλλάξουμε την Ελλάδα και να συμβάλουμε στην αλλαγή του κόσμου μας.
Και γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ανέφικτο ούτε φαντασιοπληξία. Πολλά κινήματα, σε ολόκληρο τον πλανήτη, έστω και εάν είναι ακόμα με ακαθόριστη ιδεολογία και πρακτικές, εκφράζουν την κρίση του παλιού ιδεολογικού και πολιτικού συστήματος αλλά και ταυτόχρονα την εμφάνιση νέων ιδεολογικών και πολιτικών προταγμάτων. Ακόμα και οι Ποδέμος, στην Ισπανία, παρά τα σαφή ιδεολογικά τους όρια, είναι υποχρεωμένοι, τουλάχιστον φραστικά, να απορρίπτουν την αντίθεση Αριστερά-Δεξιά – αναδεικνύοντας μία άλλη αντίθεση ανάμεσα στους πάνω και τους κάτω. Στην Ιταλία, το κίνημα των Πέντε Αστέρων, σχεδόν πλειοψηφικό πλέον, θέτει στην προμετωπίδα του την υπέρβαση αυτής της ψευδούς και ξεπερασμένης αντίληψης, καταδεικνύοντας πως αριστερό και δεξιό κατεστημένο της πολιτικής, των ελίτ, της δημοσιογραφίας, είναι ένα και το αυτό και απέναντί τους βρίσκεται ο λαός. Και στην Ιταλία και στη Γαλλία, επισημαίνεται πως η λογική της αέναης οικονομικής μεγέθυνσης οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη και των ανθρώπων. Δηλαδή, οι ιδέες μας εντάσσονται σε ένα ευρύ παγκόσμιο κίνημα το οποίο τείνει να αποκτήσει όλο και σαφέστερα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στην Ελλάδα, αυτή η μετάβαση σε μια νέα ιδεολογική και πολιτική σύνθεση αποτελεί ταυτόχρονα και προϋπόθεση για τη σωτηρία και τη συνέχεια του ελληνισμού. Μόνο μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, όπου θα αναβαθμιστούν οι αξίες της ταυτότητας, της μικρής παραγωγής που έχει στόχο την επιβίωση και την ευτυχία των ανθρώπων και όχι το κέρδος και την αδιάκοπη μεγέθυνση των πολυεθνικών, και όπου η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός υπερακοντίζουν ως αξίες τη μονοδιάστατη οικονομική αντίληψη, μπορεί να επιτρέψει στον ελληνισμό να επιβιώσει και ταυτόχρονα να προσφέρει νέες αξίες και οράματα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτοί οι στόχοι τους οποίους έχουμε θέσει πρέπει να εξυπηρετούνται και από την πολιτική μας πρακτική. Τα προηγούμενα χρόνια, η «Κίνηση πολιτών Άρδην», που προηγήθηκε του Κινήματος, επέμεινε ιδιαίτερα στην επεξεργασία και τη διατύπωση των κατευθύνσεων που μόλις περιγράψαμε. Το Κίνημα το οποίο εγκαινιάσαμε τον Ιούνιο του 2016 επιθυμεί να συγκροτήσει μια πανελλαδική υποδομή-φορέα αυτών των αντιλήψεων και ιδεών, και να εμβαθύνει στην κατεύθυνση της συγκεκριμενοποίησης αυτών των προτάσεων σε κοινωνικούς χώρους και περιφέρειες. Δηλαδή, στην επέκταση των ιδεών μας στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και η επιμονή στον ρόλο του διαδικτύου, η κατά το δυνατόν εκτενέστερη χρήση των ΜΜΕ και η παρέμβαση σε δήμους και συνδικαλιστικούς φορείς.
Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο και ακόμα αρχικό στάδιο της πολιτικής μας παρέμβασης. Την επόμενη περίοδο, στα πλαίσια της αναπόφευκτης και προσεχούς κατάρρευσης της αριστερής διακυβέρνησης, θα πρέπει να επενδύσουμε στη διεύρυνση της απήχησής μας και να διαμορφώσουμε τα απαραίτητα μέσα για να την κάνουμε πράξη. Η σημερινή κατάθλιψη και το αδιέξοδο δεν θα διαρκέσουν εσαεί. Και το Κίνημα Άρδην θα πρέπει να είναι έτοιμο να προσφέρει μια ιδεολογική και εν τέλει πολιτική διέξοδο στη νέα πολιτική πραγματικότητα που διαγράφεται.
Η μεταπολίτευση έχει εξαντληθεί. Η αποχώρηση της κυβέρνησης Συριζανέλ θα σηματοδοτήσει, πλέον, όχι απλώς το τέλος της αλλά και την απαρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου· και οι δικές μας αντιλήψεις μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την «ατζέντα» αυτής της περιόδου: Αυτόκεντρη και ενδογενής παραγωγή (προϊόντων και ιδεών), προτεραιότητα του ελληνικού πολιτισμού, άρνηση του παρασιτικού καταναλωτισμού, υπεράσπιση της πατρίδας, διεύρυνση της δημοκρατίας πέρα από τα όρια ενός άδειου κοινοβουλευτισμού, συνδυασμός κοινωνικής δικαιοσύνης και ελευθερίας.
Ως φορείς και εκφραστές ενός ιστορικού κινήματος –δυστυχώς ακόμα οι μόνοι με μια ολοκληρωμένη αντίληψη στην Ελλάδα–, είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού το περιεχόμενο του μηνύματός μας και να θέσουμε σαν πρώτο και αποφασιστικό στόχο όλων των μελών και των φίλων του Άρδην, την εμβάθυνση και την μελέτη των κατευθύνσεών μας, καθώς και τη δημιουργία πυρήνων ζύμωσης και προπαγάνδισής τους στο κοινωνικό σώμα.
Αυτός πρέπει να είναι ο άμεσος στόχος την επόμενη περίοδο και μόνον αυτός μπορεί να διασφαλίσει και την οργανωτική μας αναβάθμιση, απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε επιγενέστερο πολιτικό εγχείρημα. Το Άρδην πρέπει να καταστεί παρόν σε επαγγελματικούς χώρους και σωματεία, σε πολιτιστικούς φορείς και δήμους, σε κινήσεις νέων, σε διαδικτυακές εκστρατείες, με ένα πνεύμα καινοτόμο και πρωτοποριακό.
Ο στόχος μας είναι να δώσουμε σε ένα μεγάλο, από την άποψη της στοχοθεσίας και της ιδεολογικής του επεξεργασίας, κίνημα και τα ανάλογα πολιτικά μεγέθη.
3 Φεβρουαρίου 2017
Γιώργος Καραμπελιάς