ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΔΗΝ (ΕΣΗΕΑ - ΑΘΗΝΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΔΗΝ 
ΕΣΗΕΑ - ΑΘΗΝΑ  10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την παρουσίαση, από το  Γιάννη Ξένο, του προγράμματος και της διακήρυξης του κινήματος, καθώς και το πρόγραμμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 12-13 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην Αθήνα (Σίνα και Δαφνομήλη 1Α).

Ο επικεφαλής του Κινήματος, συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς τόνισε: «Επιλέξαμε ως χώρος του Άρδην να παρέμβουμε τώρα στην πολιτική ζωή του τόπου, μετά από την μεγάλη ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ολοκληρωτικής διάψευσης των αντιμνημονιακών τους υποσχέσεων». «Η διακυβέρνηση τους επιδείνωσε την υποτέλεια της χώρας, τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, την παρακμή της κοινωνίας μας οδηγώντας σε μια κυριολεκτικά υπαρξιακή κρίση της χώρας. Εκτός από την ξένη επιστασία, τις ιδιωτικοποιήσεις, το τσάκισμα του μικροϊδιοκτητικού χαρακτήρα της χώρας, έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε την μαύρη τρύπα του δημογραφικού, το μεταναστευτικό αδιέξοδο που απειλεί να μας μεταβάλει σε ‘Λίβανο των Βαλκανίων’, την αποκάλυψη της νεο-οθωμανικής απειλής: Ο ελληνισμός παραπαίει μεταξύ της δυτικής δικτατορίας των αγορών, και του ανατολικού επεκτατικού ολοκληρωτισμού της Τουρκίας». «Αυτό που χρειάζεται», συνέχισε, «είναι να αντιτάξουμε ένα συνολικό όραμα εθνικής απελευθέρωσης και αναγέννησης, που θα ανατάσσει την αντιστασιακή ισχύ του ελληνισμού: Εθνική Απελευθέρωση, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Οικολογία, Άμεση Δημοκρατία· Πνευματική και Παραγωγική αναγέννηση. Αυτοί είναι οι άξονες της πρωτοβουλίας μας, σε ένα πολιτικό όραμα για τον ελληνισμό του 21ου αιώνα. Η μόνη διέξοδος θα ανεβρεθεί στη διατύπωση ενός πανεθνικού οράματος ανάτασης, και όχι στην αναζωπύρωση των εμφυλιακών παθών μεταξύ μιας αριστεράς και μιας δεξιάς, που πλέον έχουν καταντήσει να αντιπροσωπεύουν δίχως κανένα όραμα, απλές εκδοχές της ίδιας της παρακμής που ζούμε ως έθνος».

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Κώστας Δαμαβολίτης, πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, που συντάχθηκε πρόσφατα με το Κίνημα Άρδην: «Την κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση έπρεπε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, και να μην προσπαθήσει να εξωραΐσει την αποτυχία της με την διεξαγωγή ενός παραπειστικού δημοψηφίσματος, για να παραμείνει στην εξουσία· οι ιδέες δοκιμάζονται στην πυρά της πράξης και δεν μπορεί να οδηγούνται στο αντίθετό τους». Εν τέλει, κατέληξε, το εγχείρημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο οποίο είχε συμμετάσχει όχι μόνο δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που το ανέδειξαν στην εξουσία, αλλά κατάντησε να αντιπροσωπεύει την χειρότερη εκδοχή του κατεστημένου πολιτικού συστήματος. Διότι παραμένει στην εξουσία, ψευδόμενο συστηματικά προκειμένου να κατασκευάσει απατηλά άλλοθι τα οποία διχάζουν τον ελληνικό λαό και τον εγκλωβίζουν σε αντιπαραθέσεις που βρίσκονται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο Κώστας Καραΐσκος, δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής με την παράταξη «Σπάρτακος», αναφέρθηκε στην μεγάλη απειλή για την εθνική μας αυτοτέλεια που αντιπροσωπεύει ο τουρκικός επεκτατισμός, και στο πως αυτός εκδηλώνεται συγκεκριμένα στην Θράκη. Περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια ο Αντιφωνητής και η παράταξη Σπάρτακος, που συμμετέχουν στο Άρδην για την αποκάλυψη της τουρκικής διείσδυσης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κατάρρευσης που δοκιμάζει την ακριτική περιοχή. Η τοποθέτηση του, ολοκληρώθηκε με την υπενθύμιση, ότι ο αγώνας ενάντια στον νεο-οθωμανισμό πρέπει να είναι κοινός και ενιαίος στην Θράκη, την Κύπρο και το Αιγαίο: Ο ελληνισμός ή θα αντιληφθεί συνολικά την απειλή που αντιπροσωπεύει ο εξ ανατολών επεκτατισμός, τώρα που ο χαρακτήρας του έχει αποκαλυφθεί πλήρως μέσα στο παραλήρημα του Ερντογάν, ή θα συνεχίσει στο δρόμο του μιθριδατισμού.

Ο Γιώργος Ρακκάς, μέλος της Κίνησης Άρδην από την Θεσσαλονίκη, και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη, «Μένουμε Θεσσαλονίκη», επέμεινε στις ζοφερές προοπτικές των νέων, οι οποίοι εξωθούνται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής της χώρας, εξαναγκάζονται σε φυγή και την ανεργία ή ετεροαπασχολούνται στην ‘οικονομία των γκαρσονιών’. Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την δημογραφική κατάρρευση της χώρας, αλλά και το μεταναστευτικό αδιέξοδο στο οποίο από κοινού την έχουν οδηγήσει η πολιτική της Χριστοδουλοπούλου, της Γερμανικής Ευρώπης, του Σόρος και του… Ερντογάν, δημιουργούν τις συνθήκες ώστε να μεταβληθεί η χώρα μας σε χώρο-καραντίνα των μεταναστευτικών μετακινήσεων προς την Δύση, ο οποίος θα τελεί υπό υψηλή νέο-οθωμανική επιστασία.

Τέλος, ο Σταύρος Πνευματικάκης, μέλους της δημοτικής παράταξης «Κοινοτικόν» της Πάτρας που αντιπροσωπεύεται στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, και συμμετέχει στο Άρδην αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της παράταξης στην Πάτρα, μίλησε για την παραγωγική καθίζηση της περιοχής –που άλλοτε διέθετε αξιοσημείωτη αγροτική και βιομηχανική παραγωγή– καθώς και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Κοινοτικόν ώστε να αναδείξει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι σε αυτήν την κατάσταση.